Van burn out naar beter #2: ‘Ik pas niet in dat ideaalplaatje in mijn hoofd’

Ook al is het jaren geleden dat coach Krista een burn out had, de herinneringen zijn nog levendig. Zoals het moment dat ze zich realiseerde dat ze al jaren bezig was in een ideaalplaatje van zichzelf te passen…

Ik ben nu twee dagen thuis, ik besluit dat het tijd is voor een afspraak bij de huisarts. Dat het meer is dan een griepje of een tijdelijke spanningsdip is me inmiddels overduidelijk, en ik zal toch iets moeten ondernemen nu. Huisarts Rob is in de zestig, en een gouden kerel. Ik was vorige week ook bij hem, omdat ik steeds zo kortademig was. Hij maakte zich toen zorgen om een klaplong, en stuurde me met spoed door naar het ziekenhuis voor een longfoto. Ik zie me nog strompelen, door die lange onvriendelijke gangen.

Ik heb zo mijn best gedaan een succes te maken van de farce die ik leefde, en het is mislukt

Als ik zijn spreekkamer binnenkom, vraagt hij hoe het met me gaat. ‘Niet goed’, gooi ik eruit en dan barst ik weer in tranen uit. Als ik een beetje op adem ben gekomen, vertel ik hem wat er is gebeurd. Het zijn dus niet mijn longen, het is gewoon mijn hoofd. We moeten er een beetje om lachen. Rob ziet de humor er wel van in, zijn zorgen om mijn longen, mijn spoedbezoek aan het ziekenhuis, en al die tijd probeerde mijn psyche gewoon een punt te maken. Maar dan worden we weer serieus. Want echt grappig is het natuurlijk niet. Nu ik erover nadenk, eigenlijk is het best wel erg. Het is me niet gelukt. Ik heb zo verschrikkelijk hard mijn best gedaan een succes te maken van de farce die ik leefde, en het is mislukt.

Truman show

Mijn studie Facility Management, mijn werk als huisvestingscoördinator, het past niet bij me. En ik heb echt geprobeerd het goed te doen, ik heb geprobeerd in het plaatje te passen wat ik in mijn hoofd had. Van hoe het hoorde, van wat ik dacht te willen. Maar ik pas er niet in. Het lukt me niet. Ik weet helemaal niet wat ik wil, ik weet eigenlijk niet eens wie ik ben!  In een paar dagen is mijn hele kaartenhuis ingestort en ben ik opeens al mijn kaders kwijt. Ik moet denken aan die film, the Truman show. Jim Carrey komt er langzaam maar zeker achter dat zijn leven helemaal niet het zijne is en weet niet meer wat echt is. Zoiets voel ik nu ook. Ik zweef door een gebied waarvan ik dacht dat ik het volledig kende, maar wat me nu opeens vreemd en vijandig voorkomt. Ik heb geen idee waar ik uiteindelijk zal landen. Dat is beangstigend, maar gek genoeg heeft het ook iets geruststellends, dat dit nu gebeurt.

Ik wist allang dat ik een soort Truman was, ik wilde het alleen nooit onder ogen zien

Ik wist allang dat ik een soort Truman was, ik wilde het alleen nooit onder ogen zien. Dacht: ‘Als ik maar doe alsof het niet zo is, dan gaat het vanzelf wel weg’. Als een klein kind deed ik mijn handen op mijn oren, kneep ik mijn ogen dicht en riep heel hard: ‘LALALALALALALA!’ Dat kostte waanzinnig veel energie. En hoewel ik nu volledig in de kreukels lig voel ik ergens diep van binnen dat dit me uiteindelijk iets heel moois gaat brengen. Ik voel me wanhopig, en toch ook weer niet.

Wat ik heb is niet vreemd, niet raar, niet onoplosbaar

Met Rob spreek ik af dat ik iedere twee weken bij hem langskom, om te bespreken hoe het gaat. Hij wil graag vinger aan de pols houden. Hij geeft me het kaartje van een arbeidspsycholoog in de buurt, en drukt me op het hart daarmee pas aan de slag te gaan als ik me er goed genoeg voor voel. Eerst eens de situatie goed in kaart brengen. Ik moet rust nemen, bij mezelf polsen hoe ik me voel, wat ik nodig heb. Weer opluchting als ik de deur uitga. Wat ik heb is niet vreemd, niet raar, niet onoplosbaar. Het is een probleem waaraan te werken valt, ik kan hier ook weer uit komen. Misschien valt het allemaal wel een beetje mee.
(Foto: Joanna Nix/Unsplash)

Krista Hogenboom heeft haar eigen coaching praktijk: steppingup.nl. In 2010 kreeg ze een burn out, waardoor ze kritisch naar haar eigen levensgeluk keek. Haar zoektocht leidde uiteindelijk naar haar huidige werk, waarin ze zich wijdt aan het levensgeluk van anderen. In ‘Van burn out naar beter’ vertelt ze over de tijd van haar burn out.

LEES OOK: DIT ZIJN DE DRIE FASES DIE ELKE BURN OUT KENT…

Wil jij meer innerlijke rust? Het boek 'NIETS' is nu te koop!

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis.
‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles.


'Een mooi en eerlijk boek met een groot inzicht' – Roos Schlikker, schrijver

'Een aanrader voor iedereen die met stress te maken heeft' - Eline van der Boog/elineschrijfthier.nl, HEBBAN-recensent

'Mooi, aangrijpend, kwetsbaar, intiem en moedig' - Saskia Smith, journalist

post