Issa: ‘Met leven naar verwachtingen van anderen, houd je jezelf gevangen’

‘Leef niet puur naar wat anderen willen,’ dat is een levensles die ondernemer Issa van den Berg heeft geleerd in haar leven. ‘Het leven is te kort om te verdoen met dingen die je tegenhouden, negatieve energie kosten, je ondermijnen.’

‘Mijn leven is niet standaard verlopen, ik heb mezelf telkens, soms middenin de brokstukken, opnieuw weten te vinden. Maar doordat ik best wat heeft doorleefd, kan ik tegenwoordig succesvolle ondernemers helpen om vanuit hun authentieke zelf te leven en ondernemen. Door wat ik heb meegemaakt, weet ik dat je altijd een keuze hebt. En dat je niet het leven van anderen moet leven. Daarvoor moet je soms heel wat obstakels uit de weg ruimen, maar het is het absoluut waard.’

Het is lange tijd een rode draad in mijn leven geweest: me schikken

‘Mijn ouders overleden toen ik nog een baby was, door een auto ongeluk. Daarna ben ik opgevoed bij een ander gezin, dat erg kerkelijk was. Naar wat ik om me heen zag, leefde iedereen op dezelfde manier. Ik ben erg sensitief en onderzoekend, maar waar ik opgroeide voelde ik niet de ruimte om daarnaar te kunnen luisteren. Dacht daar ook niet eens aan, simpelweg omdat ik geen referentiekader had, niemand die daarin op me leek. Eigenlijk heb ik lage tijd het pad gevolgd dat van me verwacht werd, dat voelde als normaal. Ik schikte me naar wat ik kende. Dat is lange tijd een rode draad geweest; me schikken. Zoals veel mensen in mijn omgeving destijds, trouwde ik vrij jong. Ik werd moeder en werkte niet. Maar na de geboorte van mijn eerste kind was alsof er een bom viel op mijn leven, een bom van onvoorwaardelijke liefde. Een liefde die ik niet eerder had gevoeld. Alles kwam in een nieuw daglicht te staan, júist de dingen die ik me nooit had afgevraagd; was ik eigenlijk wel gelukkig in dit huwelijk? En op deze plek? Ik vóelde het niet. Wat was er nog meer in het leven wat ik eerder niet had gezien? Wás dit mijn leven wel? Het was alsof ik plots wakker geschud werd. Ik voelde dat ik zo niet door kon, ik moest uit mijn cocon breken. De wereld daarbuiten onderzoeken. Het voelde als iets wat ik móest doen, voor mezelf én mijn kind. Ik kon niet anders. Nu ik wist dat de wereld buiten zoveel groter was, kon ik niet meer terug.’

Ik was volledig uit mijn cocon gekomen, en toen werd ik ziek

‘Uiteindelijk zijn mijn toenmalige man en ik gescheiden, ik verhuisde terug naar waar ik oorspronkelijk vandaan kwam, de omgeving van Utrecht. Wat heel bijzonder was, was dat ik op dat moment door het lot werd geholpen; ik wilde graag werken en kwam bij toeval een directiesecretaresse tegen die me vertelde over haar werk. Via een uitzendbureau kreeg ik al snel een baan als telefoniste, daarna ging het rap. Ik pakte dit nieuwe leven met beide handen aan en was enorm gedreven om meer te zien, te leren, meer te leven. Ik werkte me op en kwam in de administratie terecht. Ik volgde interne en externe opleidingen en groeide door naar directiesecretaresse en personal assistant. Vanuit daar kwam ik in de top van het bedrijfsleven, zo werd ik uiteindelijk ook de rechterhand van een van de grootste filmdistributeurs van Nederland. Ik was volledig uit mijn cocon gekomen, en met succes. En toen werd ik ziek.’

Je móet met je problemen dealen, anders blijven je demonen je opzoeken

‘Ik kreeg kanker. Mijn ziekteperiode was zwaar, dat kan iedereen zich wel voorstellen, maar de periode die erna kwam, was een regelrechte klap. Ik was in de jaren ervoor uit mijn schulp gekropen, maar mijn jeugd had zijn sporen nagelaten. Ik had gehoopt dat die sporen waren uitgevaagd door de tijd. Maar je verleden haalt je in. Toen ik hersteld was van mijn ziekte, kwam dat er opeens uit. Ik ben toen écht diep gegaan, heb hulp gezocht. Je kunt je problemen wel wegdrukken, maar op de lange termijn werkt dat niet. Je moet ermee dealen om echt verder te komen, anders blijven je demonen je opzoeken. Het voelde alsof ik het beest nu recht in de bek moest kijken en de strijd aan moest gaan met de overtuigingen die ik ooit had opgedaan. Me eigenlijk willen aanpassen omdat ik dat kende, zat nog steeds diep verankerd in mijn systeem. Maar ik wilde vrij kunnen leven. Daarvoor moest ik me ontdoen van het idee dat ik moest leven naar de wensen van anderen. Dat was een even bevrijdend als spannend inzicht. Ik moest onderzoeken: wat wil ík nou echt?’

Mijn ziekte was een catalysator: ik leerde de zin van de onzin scheiden

‘Ziek zijn was in zekere zin een catalysator, het zorgde er nog meer voor dat ik de zin van de onzin leerde scheiden en het verleden achter me kon laten, na heel wat stenen te hebben omgekeerd; het leven is écht te kort om te verdoen met dingen die je tegenhouden, negatieve energie kosten, je ondermijnen. Ik merkte ook dat ik begon te denken; volgens mij kan ik anderen helpen. Ik heb iets te geven. Juist door de strijd die ik zelf ben aangegaan. Heel bijzonder was dat ik juist in de periode dat ik ziek was, mijn huidige partner tegenkwam. Alsof het zo moest zijn. En hij steunde me. Geloofde in me. Dat betekende veel voor me. Toen mijn tweede dochter geboren werd, merkte ik dat zij heel anders was dan mijn oudste; ze is sensitief en pakt veel van haar omgeving op. Ik herkende me er wel in, het verklaarde met terugwerkende kracht nogal wat. Sensitief zijn is soms best ingewikkeld. Het verbaasde me dat er weinig beschikbaar was op dat gebied voor kinderen. Ik besloot opleidingen te volgen in die richting om mijn kind te helpen, en al snel kwamen ook ouders van andere hoogsensitieve kinderen bij me terecht. Nog later kreeg ik vragen of ik ook volwassenen hielp. Eigenlijk ben ik op deze manier stapje voor stapje richting mijn roeping gegroeid. Gewoon door steeds rustiger en steeds meer vol vertrouwen mijn eigen pad te blijven volgen.’

Jezelf klein houden of aanpassen, we zijn er allemaal gevoelig voor

‘Uiteindelijk ben ik voor mezelf begonnen. Het voelde als de juiste stap. Ik help nu succesvolle ondernemers die buiten de gebaande paden lopen en ook volledig vanuit authenticiteit en vrijheid willen ondernemen. Doordat ik dus mijn eigen pad volgde, kan ik anderen nu de weg wijzen. Wat me aanspreekt, is mensen te helpen om vanuit het authentieke zelf keuzes te maken. Autonoom. Zónder dat ze anderen of – opgelegde – referentiekaders daarin leidend laten zijn. Doe je dat, dan ervaar je meer rust, energie en vrijheid en haal je meer uit je levensgeluk, maar ook uit je bedrijf. Jezelf klein houden of je aanpassen aan je omgeving, het gebeurt continu. We zijn er allemaal gevoelig voor. Maar het kan je behoorlijk ongelukkig maken. Je houdt jezelf gevangen. Je leeft met de illusie dat het je eigen keuzes zijn, maar is dat wel zo? Het is goed om jezelf die vraag te stellen.’

Regelmatig komen mensen met een systeem dat iedereen helpt

‘Mensen begeleiden, daar is niet één manier voor, elk persoon is anders en heeft zijn eigen uitdagingen. Het is maatwerk. Je ziet regelmatig dat mensen met een ‘systeem dat iedereen helpt’ komen. Er zijn best stappen die je kunnen helpen, maar elk mens is daarnaast uniek en heeft zijn eigen valkuilen, zijn eigen achtergrond, zijn eigen historie en dus ook zijn eigen oplossingen. Ga je daarmee aan de slag, dan kom je terecht op de plek waar jij als persoon én met je bedrijf het beste bij vaart. En dat is een geweldig gevoel. Tegenwoordig leef ik met mijn gezin op Ibiza. Man en dochters. Ik voel me hier erg gelukkig. Het eiland is magisch, dat hoor je wel vaker, het is echt zo. In mijn werk word ik nog steeds uitgedaagd en kom ik ook nog weleens momenten tegen die ik zelf spannend vind, maar die durf ik nu met open vizier aan te gaan. Ik ben afgelopen jaar opnieuw ziek geworden, maar het gaat gelukkig weer beter. Het heeft me nog meer met de neus op de feiten gedrukt. Je hebt maar één leven. Make it a good one.’

Issa heeft mentoring programma’s voor ondernemers en schrijft momenteel aan een boek over authentiek leven.

Wil jij meer innerlijke rust? Het boek 'NIETS' is nu te koop!

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis.
‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles.


'Een mooi en eerlijk boek met een groot inzicht' – Roos Schlikker, schrijver

'Een aanrader voor iedereen die met stress te maken heeft' - Eline van der Boog/elineschrijfthier.nl, HEBBAN-recensent

'Mooi, aangrijpend, kwetsbaar, intiem en moedig' - Saskia Smith, journalist

post

Geef een reactie