‘Ik heb geen tijd voor me-time’

Me-time, waar haal je die in hemelsnaam vandaan? Dat is de vraag van deze week. Goede vraag inderdaad. Astrid de Jong (@astridislief), drukbezet radiomaker, moeder van drie kinderen en zelfverklaard stresskip, geeft advies. 

Lieve Astrid,
Me-time, ik begrijp niet hoe mensen dat doen. Met een drukke baan, een gezin, vrienden, familie… Ik red het niet om dan ook nog eens tijd voor mezelf vrij te maken. Ik ren de hele dag maar van hot naar her en als ik eenmaal klaar ben, is het tijd om te gaan slapen. Hoe doe jij dat?
Liefs, Ikwilookme-time

Lieve Ikwilookme-time,

Ik had dat ook altijd. Ergens in mijn achterhoofd had ik de constante teleurstelling in mezelf dat ik nooit ging sporten. Tot ik me realiseerde dat dat helemaal geen ‘me-time’ was, maar ‘them-time’: ik probeerde iets te gaan doen wat anderen goed voor me vonden, in plaats van iets wat ik zelf echt graag wilde.

LEES OOK: ONTSPANNEN? MET DEZE TIPS LUKT HET NU EENS WEL…

Haken en Netflix
Sindsdien doe ik twee dingen: Ik probeer te bedenken wat ik echt graag wil doen (niet verder vertellen: ik zit graag op de bank met een haakwerkje Netflix te kijken) en ik zet wat meer vaart achter stomme dingen (een wasje vouwen) en beloon mezelf dan met ‘me-time’. Ook combineer ik meer. Voor de kinderen heb ik ’s avonds een huiswerkuurtje ingesteld, en die tijd gebruik ik om zelf te besteden aan mijn Tsjechische les. Soms vraag ik zelfs de oppas om te komen, zodat zij kan helpen met het zoeken naar plaatjes voor werkstukken en drinken kan halen, zodat ik zelf ook echt aan mijn huiswerk toe kom. En het sporten combineer ik tegenwoordig met een vriendin: in plaats van koffie te drinken maken we een wandeling. Die sportschool komt later wel een keer, als de kinderen groot zijn…

Succes!

Liefs, Astrid

LEES VERDER: DIT ZIJN GRATIS MANIEREN OM TOT ONTSPANNING TE KOMEN…

Viktor en het vuur is het allereerste kinderboek dat stress, burn out en balans uitlegt in kindertaal. Een sprookje door Sarah Van Wolputte, met een voorwoord van psychiater Prof. Dr. Dirk De Wachter.

In deze tijden waarin we massaal omvallen met een burn out, mogen we de kinderen niet vergeten.

Waarom is mama toch zo vaak moe, boos of verdrietig? Juultje en haar broers Billie en Charlie begrijpen er niks van. En dan, opeens, is er Viktor, een gek sprookjesachtig mannetje, dat vertelt over zijn huisje zonder dak, een wilde rivier en vuurtjes bouwen.

'Vergeet de kinderen niet. Dit boek nodigt uit om op een creatieve en kindvriendelijke manier in dialoog te gaan.' - Dirk De Wachter