Lieve Astrid: ‘Ik ben veel te perfectionistisch’

astrid de jongAstrid de Jong, radiomaker, dj, moeder en stresskip, vind je op Twitter, Instagram en Facebook onder astridislief. In de rubriek Lieve Astrid geeft ze elke vrijdag goede raad. Dit keer: Ik ben veel te perfectionistisch!

Lieve Astrid,
Ik ben best perfectionistisch. En ik denk ook ontevreden. Telkens als ik namelijk een doel heb behaald in mijn werk, ben ik alweer bezig met het volgende punt aan de horizon. Privé is dat ook zo. En ik ben nooit blij met hoe het is, ik vind het niet goed genoeg. Daardoor geniet ik eigenlijk niet echt van wat ik heb bereikt. Heb jij tips?
X Ikbenteperfectionistisch

Lieve Ikbenteperfectionistisch,

Nou, dat is ook toevallig: te perfectionistisch zijn is ook één van mijn slechte punten. Dus: ik geef je gewoon de  adviezen die ik altijd krijg.

Schrijf het op
Schrijf iedere avond drie positieve dingen op over dag. Lees iedere avond die dingen weer even terug voor je aan een nieuwe dag begint. Een dankbaarheidsdagboekje helpt echt om je fijn te voelen en laat je focussen op de dingen die goed (genoeg) gaan. Het relativeert ook: je ziet dat je veel hebt om dankbaar voor te zijn.

Leg het vast
Maak foto’s van mooie momenten of van dingen die je gemaakt hebt. Hang die foto’s op je koelkast. Dat zorgt ervoor dat je je succesvolle ervaringen niet vergeet en

Remind yourself
Je schrijft al over de doelen die je bereikt hebt, dus je realiseert je al wel dat je veel voor elkaar krijgt. Nu heb je gewoon alleen wat reminders nodig. Denk regelmatig terug aan je positieve ervaringen, onder meer met bovenstaande tips en probeer eens wat minder ‘hard’ voor jezelf te zijn. Zo hard zou je toch ook niet zijn voor een vriendin?

Zet hem op, je kunt veel, dit ook.

Liefs,
Astrid

LEES MEER: Maaike is niet perfect, en gelukkig maar, lees: Yes, ik ben niet perfect!

Heb jij ook last van te perfectionistisch zijn? Praat erover mee op onze Facebookpagina!

Wil jij meer innerlijke rust? Het boek 'NIETS' is nu te koop!

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis.
‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles.


'Een mooi en eerlijk boek met een groot inzicht' – Roos Schlikker, schrijver

'Een aanrader voor iedereen die met stress te maken heeft' - Eline van der Boog/elineschrijfthier.nl, HEBBAN-recensent

'Mooi, aangrijpend, kwetsbaar, intiem en moedig' - Saskia Smith, journalist

post