Pesten. Vroeger gepest? Dit kunnen de gevolgen zijn

Pesten. Vreselijk, als je dat vroeger hebt meegemaakt. En pesten kan ook nú nog gevolgen hebben, als je volwassen bent.

Pesten in je jeugd kan, ook op de langere termijn, gevolgen kan hebben voor je stress levels. Zelf ben ik in mijn jeugd gruwelijk gepest. Over wat dat deed met mijn eigenwaarde (én hoe ik die gevolgen ervan overwon) vertel ik ook in mij boek NIETS (over meer innerlijke rust), dat dit najaar uitkomt – je kunt via het contactformulier hier aangeven dat je op de hoogte wilt worden gehouden van wanneer het uitkomt.

Het kan moeilijker zijn om mensen te vertrouwen

Pesten kan je vertrouwen in mensen enorm aantasten. Het is natuurlijk niet fijn als je moeite hebt om mensen te vertrouwen. Dit heeft tijd nodig. Voor sommigen redelijk wat tijd, voor anderen enorm veel tijd. Doordat je de kat waarschijnlijk wat meer uit de boom kijkt, zal je de tijd hebben om een situatie op waarde te schatten en daarop te kunnen handelen. Je doet daardoor geen dingen overhaast, maar weloverwogen. Gelukkig kun je je vertrouwen ‘trainen’. Hoe vaker iets goed gaat, hoe meer je het als een uitzondering zult beschouwen als iemand je vertrouwen eens beschaamt. En gelukkig: niet iedereen heeft het slechtste met je voor. Mensen zijn in de praktijk vaak drukker met zichzelf dan dat ze ook nog tijd hebben om jou op de agenda te zetten.

Je bent bang om door de mand te vallen (imposter syndrome)

Volwassenen die vroeger zijn gepest, krijgen in hun carrière niet zelden last van imposter syndrome. Als je last hebt van imposter syndrome (oplichters syndroom) dan ben je je overbewust van jezelf. Je hebt continue het gevoel ‘dat mensen er heus nog wel achter zullen komen dat je eigenlijk niks kan.’ Dat kan verlammend werken, helemaal als de druk hoog wordt. Je kunt dan het gevoel hebben dat je elk moment door de mand kunt vallen. Je kunt jezelf trainen je bewust te worden van wanneer je imposter syndrome opspeelt. Zinnen als ‘Ik kan dit toch niet’, ‘Ze denken vast…’ voeren dan de boventoon. Mensen die last hebben van imposter syndrome, daar merken anderen vaak niet veel aan, ze zullen niet doen alsof ze overal verstand van hebben. Ze hebben dan ook geen last van het tegenovergestelde ‘expert syndrome’, dat vaak door de omgeving wél als irritant wordt ervaren, waarbij je je een door jou geclaimde expert status in de praktijk eigenlijk niet kunt waarmaken (het zogeheten Dunning-Kruger effect, lees daar ook dit geweldige artikel over). Een ‘syndroom’ dat overigens óók ontstaat door onzekerheid. Mensen met imposter syndrome zijn vaak consciëntieus, leergierig en bescheiden. Heus geen slechte eigenschappen. En: niet zelden komen juist zij, doordat ze harde werkers zijn, terecht op de hogere plekken van de werkvloer. Ik ken er zelf een behoorlijk aantal op directieniveau. Troost je dus met de gedachte dat je beslist niet alleen bent (en in goed gezelschap).

Je durft jezelf misschien niet helemaal te laten zien

Natuurlijk wil ook jij gezien worden, dat is namelijk de basisbehoefte van elk mens. Als je hier moeite mee hebt, omdat je vroeger de boodschap hebt gekregen ‘dat je niet goed genoeg bent zoals je bent’, dan kan het zijn dat je jezelf saboteert. Veel mensen die zijn gepest, wijken af van ‘de norm’ (waarvan je ook weer kunt afvragen waarom die er is). Zo zien ze er bijvoorbeeld anders uit, denken anders of hebben een andere manier val leven. Dit is niet zelden waar hun kracht schuilt en waar ze in hun latere leven iets mee gaan doen, tegen alle ‘natuurwetten’ in. Dus juist omdat het zo met iemand samenvalt. Om het even op mezelf te betrekken: ik heb ooit gepraat met iemand die me had gepest (daar schreef ik over op Famme.nl) en het bleek dat ik vooral werd gepest omdat ik eigenzinnig was. Juist die eigenzinnigheid heeft me veel gebracht: ik werd internationaal model, daarna journalist en content creative en richtte stressedout.nl op, dat keer op keer de nationale media haalt. Mijn eigenzinnigheid bleek mijn kracht. Probeer dus te zien waar jouw onvermoede kracht ligt. En echt: elk mens heeft er één.

Je bent je door het pesten enorm bewust van groepsdynamica

Ben je vroeger gepest, dan kan het zijn dat je je buitengewoon bewust bent van groepsdynamica, kortom: hoe een groep functioneert. Je houdt continu in de gaten wie mogelijk de ander een loer wil draaien, wie ‘de zwakste’ is en die ‘de pestkop’. Maar het kan ervoor zorgen dat je je ongezien en onbegrepen voelt en dat je ‘samenzweringen’ ervaart die er niet zijn. Het risico is dat je dichtslaat en niet meer kunt handelen. Juist doordat je je zo bewust bent van de groep, ben je een goede beschouwende partij. Jij hebt, mits je dus niet paranoïde denkt, haarfijn in de gaten wie welke belangen heeft. Dit kun je in je voordeel gebruiken.

Je bent bang (voor herhaling)

Je ziet niet zelden dat mensen die eens gepest zijn hier later opnieuw slachtoffer van worden. Doordat je gepest bent, kan het zijn dat  je onzekerheid uitstraalt. En net als het feit dat honden angst ruiken, voelen (onzekere, laten we daar even duidelijk over zijn) pestkoppen aan dat jij je ondergeschikt voelt in een bepaalde situatie. Die krampachtigheid kan een trigger zijn. Er is niet echt een voordeel aan de angst voor herhaling. All I can say is: it can happen again, and you will survive. Zo heb ik aan het begin van mijn journalistieke loopbaan een uiterst vervelende episode meegemaakt. Ik kreeg ergens een baan waar een deel van het zittend personeel duidelijk niet gecharmeerd was van het feit dat er iemand bij kwam. Gevolg: lunches waar ik niet voor werd uitgenodigd en mij echt volledig negeren in welk gesprek dan ook. Heel pijnlijk. Ik had toen kunnen wegzakken in angst en beven. Niet gedaan. Ik heb ontslag genomen (ook om andere redenen, trouwens). And it never happened again. Ever. Anywhere. Dus echt: geloof dat het goed kan komen. Zelfvertrouwen verkleint de kans op herhaling zegt onderzoek, dus blijf sterk. Jij hebt zoveel in je mars. You can rise above this.

LEES OOK: GELOOF JIJ OOK DAT JE NIET GOED GENOEG BENT? ZO ZONDE…

 

Dit najaar komt het boek ‘NIETS’ uit. Geschreven door STRESSED OUT founder Maaike Helmer en verkrijgbaar via stressedout.nl, bol.com en alle bekende boekwinkels. ‘NIETS’ gaat over die momenten waar we nooit bij stilstaan, maar die de sleutel kunnen zijn tot innerlijke rust. Gebaseerd op inzichten uit een eeuwenoude Japanse filosofie en haar eigen zoektocht (via o.a. een gedempte put in een klein stadje, een internationale modellencarrière, en een flinke burn out in haar journalistieke loopbaan), neemt Maaike je mee en laat je zien hoe je meer rust, meer ‘niets’, kunt vinden in deze drukke tijden van ‘alles’.

Bericht ontvangen als ‘NIETS’ verkrijgbaar is? Laat via het contactformulier je gegevens achter o.v.v. ‘NIETS’. (p.s. natuurlijk bewaren we je gegevens alleen om je op de hoogte te houden van de verschijningsdatum van ‘NIETS’)

 

 

Wil jij meer innerlijke rust? Het boek 'NIETS' is nu te koop!

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis.
‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles.


'Een mooi en eerlijk boek met een groot inzicht' – Roos Schlikker, schrijver

'Een aanrader voor iedereen die met stress te maken heeft' - Eline van der Boog/elineschrijfthier.nl, HEBBAN-recensent

'Mooi, aangrijpend, kwetsbaar, intiem en moedig' - Saskia Smith, journalist

post