Podcast #2: Hoogsensitief: schaamte of superpower?

Vandaag gaat STRESSED OUT, de podcast (hier luister je ze allemaal) podcast #2: Hoogsensitief: schaamte of superpower? Over hoogsensitiviteit dus. Ikzelf (Maaike) ben hoogsensitief en hoewel ik daar nu blij mee ben, is het lang niet altijd makkelijk geweest. 

Als kind groeide ik op in een buurt die vergeven was van ‘clubjes’. En dan bedoel ik niet alleen sportclubs of balletclubs, maar ook een stel kinderen dat zichzelf een ‘clubje’ noemde en vervolgens samen van alles ondernam, zoals… nou ja, wat clubjes doen. Kletsen, spelen en tegen elkaar zeggen dat ze bij een clubje horen.

Ik was zelfs de antichrist van het groepje dat de buurt regeerde

Ikzelf hoorde meestal niet bij zo’n clubje, vooral niet bij ons in de buurt, daar was ik zelfs de antichrist van het clubje wat de buurt regeerde. Ik werd dan ook enorm gepest (lees hier over een interview dat ik daarover gaf aan JAN magazine). Dat ik niet bij ons buurtclubje hoorde, vond ik trouwens niet heel erg (het pesten natuurlijk wel); ik had er ook niet echt opvallend veel behoefte aan. Ik vermaakte me één op één met een vriendinnetje minstens zo goed. En zelfs alleen verveelde ik me niet snel. Lekker rustig. Ik vond het vaak namelijk ook verwarrend in zo’n grote groep, vooral als er spanningen waren; ik voelde dan meteen hoe de verhoudingen waren, voelde aan wat de onderliggende angsten waren van de schreeuwers binnen het groepje en had vaak last van de groepsdynamica, die vermoeide me letterlijk en figuurlijk. Maar ook op plekken waar ik me relaxed voelde kon ik het soms gewoonweg te druk of teveel gedoe vinden. Dan was ik wel klaar en trok ik me terug om me op te laden.

Eerst was ik ‘dromerig’, maar nu werd het opvallend

Naarmate ik ouder werd, viel het meer op. Werd het eerst nog afgedaan als ‘dromerigheid’, wat nog wel cute was, vooral toen ik internationaal modellenwerk ging doen, werd het opvallend. Eén van de dingen die je als model regelmatig hoort te doen, is socializen op feestjes. Maar zelfs the rich and famous (vertel ik ook over in de podcast van vandaag én in mijn boek NIETS) konden mij niet overhalen om ‘s avonds uit mijn appartement te komen. Even los van dat ik enórm moest opladen omdat ik ME/cvs heb, was het ook echt helemaal niks voor mij, zo’n feestje. Ik kreeg al buikpijn bij het idéé.

Wat stelde ik me aan, wie vindt feestjes nou níet leuk?

En tegelijkertijd vond ik dus dat ik me enórm aanstelde. Wie vindt feestjes nou niet leuk? Helemaal dít soort feestjes? Zet je eroverheen, trut, doe niet zo moeilijk! Die laatste twee opmerkingen heb ik éindeloos tegen mezelf herhaald: zet je eroverheen, trut, doe niet zo moeilijk! Tot ik erachter kwam dat het helemaal niet ‘gek’ was, hoe ik in elkaar zat, dat er meer mensen waren die zo ‘gebakken waren’, ik kwam ze alleen niet enorm vaak tegen. Maar tot die tijd, was het vooral een enorme struggle voor mij om hoogsensitief te zijn. Ik voelde me vooral ‘anders’. En schaamde me daarvoor, omdat ik niet kon voldoen aan een plaatje dat ik overal om me heen zag en wat ‘normaal’ leek. Totdat ik ontdekte dat het juist ook wel fijn was, hoogsensitief zijn. Maar dat ging niet zomaar.

Doordat ik andermans stress voelde, wilde ik me overal mee bemoeien

Toen ik een burn out kreeg, kon ik niet langer ontkennen dat het een onderdeel van me was. In de aanloop naar mijn burn out had het namelijk een grote rol gespeeld. Ik werkte bij een tijdschrift waar het niet goed ging, en dat later ook ophield te bestaan. Maar ik kon zó moeilijk met de spanning onder ook mijn collega’s omgaan, dat ik me (misplaatst, en ook best opdringerig) overal mee ging bemoeien. Gewoon puur zodat ik de stress van anderen niet óók nog voelde, want dáár had ik minder controle over dan mijn eigen stress. Enfin: perfecte burn out recept.

Ik had eigenlijk altijd typische HSP eigenschappen gebruikt

Pas toen ik hersteld was van mijn burn out, leerde ik dat ik eigenlijk altijd al bepaalde van mijn HSP eigenschappen had gebruikt in mijn leven die voor mij juist heel fijn werkten; zo had ik in mijn werk als model snel door welke sfeer er werd gevraagd en in mijn werk als journalist las ik makkelijk tussen de regels door tijdens interviews. Interviewees gaven na interviews altijd aan zich echt door mij ‘gezien’ te voelen en dat vond ik dan eigenlijk altijd heel normaal. Nu ik zelf heel regelmatig ‘aan de andere kant’ zit met mijn boek en geïnterviewd wórd, weet ik dat het soms heel fijn is als een journalist zo in elkaar zit.

Verwarrend én fijn

Daarnaast voelde ik aan wat mensen vanbinnen dreef, al wisten zij dat zelf (nog) niet. Dat maakte het soms verwarrend als iemand bijvoorbeeld emotioneel gezien vanbinnen anders was dan van buiten, maar ik had er óók veel aan, en anderen óók. Zo heb ik al enorm vaak mensen in hun business geholpen om tot hun kern te komen, simpelweg omdat voor mij zo obvious was wat hen dreef. Als iemand dat zelf nog niet zag, gingen mijn hersenen helemaal tintelen: let’s go! Dat is zelfs iets waar ik in de toekomst meer mee wil doen, door middel van 1 op 1 ondernemerssessies (dus neem contact op als je geïnteresseerd bent, dan bekijken we de mogelijkheden).

Na mijn burn out realiseerde ik me: hoogsensitief zijn is both a blessing and a curse. Alles daarover hoor je in de podcast van vandaag, die je hieronder én op onze eigen STRESSED OUT, de podcast pagina vindt (samen met eerdere afleveringen). Je kunt de podcast trouwens ook volgen op Spotify als je wilt. Doe je dat? Vind ik suuuuperleuk. 🙂

Oh, en ik ben héél benieuwd hoe jij omgaat met je hoogsensitiviteit, als jij hoogsensitief bent! En ben je dat niet niet: of jij hoogsensitieve mensen om je heen herkent in de podcast. Je reactie kun je hieronder het artikel achterlaten, dan antwoord ik! <3

Maaike Helmer is oprichter van multimedia uitgeverij STRESSED OUT en auteur van ‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles’ (o.a. bekend uit Vrouw/Telegraaf, Grazia, Koffietijd en De Volkskrant). Binnenkort volgen e-courses en Masterclasses om zelf meer innerlijke rust in je leven te krijgen. Schrijf je in voor de Minder Stress Mail, dan weet jij belangrijke dingen als eerste, lees je unieke content én krijg je anti-stress tips. 

LEES OOK: ALS JE HOOGSENSITIEF BENT, HERKEN JE DEZE EIGENSCHAPPEN VAST EN ZEKER…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *