Van burn out naar beter #6: ‘Ik kan blijkbaar nóg dieper zinken’

Net als Krista denkt dat ze de bodem van haar burn out geraakt heeft, blijkt dat ze nog dieper kan zinken. Door slaapgebrek raakt ze nog ‘opper’ dan ze al was…

Dat het dal niet dieper kon worden had ik mis, ontdek ik na drieënhalve maand thuis zitten. Onze zoon van anderhalf voelt haarfijn aan dat het met mij niet goed gaat. Al vanaf het begin van zijn jonge leventje slaapt hij erg goed. Sinds een paar weken is dat anders. Hij valt ’s avonds niet meer zomaar in slaap, dat doet hij alleen nog als we bij hem blijven. Soms duurt dat wel anderhalf uur. Gaan we weg, dan zet hij het op een brullen. En dan wordt hij ook nog een paar keer per nacht volledig hysterisch wakker. Als we bij hem komen kalmeert hij, zodra we zijn kamertje uitlopen begint hij te gillen. En hij houdt niet op. We hebben dus geen vrije avond meer over en doen ‘s nachts geen oog dicht. Dat is al zwaar als je gezond bent, nu kan ik het maar amper opbrengen.

Daar sta ik, in het holst van de nacht, met een hete strijkbout in mijn handen

Omdat mijn lief gewoon naar zijn werk moet, doe ik mijn best zoveel mogelijk van deze nachtelijke gezelligheid op te vangen. Alles proberen we. Aai over zijn bol, kamer weer uit, vijf minuten wachten, terug, weer een geruststellende aanraking, weer vijf minuten wachten, en dat achter elkaar, net zolang tot hij gaat slapen. Om dat vol te houden en tijdens het vijf-minuten wachten niet in slaap te vallen ga ik strijken. Daar sta ik dan, in het holst van de nacht, met een hete strijkbout in mijn handen. Ik zie er nog slechter uit dan ik al deed.

We schieten allebei in de lach. Gelukkig, dat kunnen we dus nog wel

Strijken in de nacht geeft ook al geen goed resultaat, zo blijkt als mijn lief een overhemd vol kreukels uit de kast trekt. ‘Zal ik het in het vervolg maar gewoon weer zelf doen?’, zegt hij met een glimlach. ‘Hè, hoe kan dat nou? Ik heb er wel m’n best op gedaan hoor!’, verdedig ik mezelf. Hij doet zijn ogen dicht en maakt met zijn arm een slaperige strijkbeweging. We schieten allebei in de lach. Gelukkig, dat kunnen we dus nog wel. Wel zien we in dat het zo niet langer gaat. We schakelen de hulp in van een slaapcoach voor onze zoon. Zij neemt met ons door waar de oorzaak kan liggen. We houden een dagboek bij; hoe laat ging hij slapen, hoe laat werd hij wakker, hoe lang bleef hij wakker?

Deze episode van slaapgebrek heeft me wel volledig opgebroken

Het overzicht alleen al geeft verlichting. De coach raadt ons aan bij hem te gaan zitten tot hij slaapt, en de stoel elke keer iets dichter bij de deur zetten, tot we uiteindelijk op een stoel in de gang kunnen zitten. Het werkt! Na een dag of tien zitten we in de gang met een boekje, en valt hij vrij snel in slaap. Ook in de nacht lukt het hem om snel weer in slaap te vallen. Deze episode van slaapgebrek heeft me wel volledig opgebroken. Niet alleen geestelijk, maar ook lichamelijk ben ik nu ook helemaal op. Nog ‘opper’ dan ik al was…

Wat ik zelf wil, weet ik eigenlijk helemaal niet meer…

Ondanks het gebrek aan slaap verloopt het traject bij de arbeidspsychologe goed. Ik word veel wijzer over de manier waarop ik in elkaar zit en zie duidelijk in hoezeer ik me bij mijn keuzes altijd heb laten leiden door wat ik dacht dat anderen van me verwachtten. Wat ik zelf wil, weet ik eigenlijk helemaal niet meer. Deze ontdekking doet me veel verdriet; ik zie in wat ik allemaal heb gemist, hoe het had kúnnen lopen als ik meer bij mezelf was gebleven, maar vooral geeft het me kracht om het van nu af aan anders te gaan doen. Ik ben vastbesloten zelf aan het roer te gaan staan en mijn eigen koers te gaan bepalen. Hoe lang dat ook zal duren, ik ga mezelf fixen.
(Foto: Jeremy Bishop/Unsplash)

Krista Hogenboom heeft haar eigen coaching praktijk: steppingup.nl. In 2010 kreeg ze een burn out, waardoor ze kritisch naar haar eigen levensgeluk keek. Haar zoektocht leidde uiteindelijk naar haar huidige werk, waarin ze zich wijdt aan het levensgeluk van anderen. In ‘Van burn out naar beter (lees ze allemaal!)’ vertelt ze over de tijd van haar burn out.

LEES DOOR: LEREN ACCEPTEREN DAT JE EEN BURN OUT HEBT IS NIET MAKKELIJK… LEES ER HIER OVER HOE HET JE TOCH LUKT…

Wil jij meer innerlijke rust? Het boek 'NIETS' is nu te koop!

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis.
‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles.


'Een mooi en eerlijk boek met een groot inzicht' – Roos Schlikker, schrijver

'Een aanrader voor iedereen die met stress te maken heeft' - Eline van der Boog/elineschrijfthier.nl, HEBBAN-recensent

'Mooi, aangrijpend, kwetsbaar, intiem en moedig' - Saskia Smith, journalist

post