De feestdagen mét burn out: extra anti-stress tips

tamarahMet een burn out en de drukke decembermaand moet je keuzes maken. Maar hoe leg je het je omgeving uit: dat je bedankt en liever even overslaat? Gelukkig heeft Tamarah van Unplug Jezelf nog wat praktische anti-stress tips voor je. Je leest ze hieronder!

Ojee, stress! Zeker in de decemberperiode, waarbij je mailbox, social media, whatsapp en de ouderwetse deurmat overspoeld worden met uitnodigingen voor feestjes, borrels, diners, enzovoort. Dat kan dat met een burn out behoorlijk overweldigend zijn. Hoe zorg je dat je die dagen doorkomt zonder dat je daarna helemaal óp bent?

Ik schreef al eerder een artikel over keuzes en ook één over hoe je de feestdagen doorkomt.

Ik merk dat ik het momenteel ook best lastig vind. Feestdagen.
Waar kies je wel voor en wat sla je over? Hoe zorg je dat je niet met oudejaarsavond alleen in bed ligt om halfnegen (true story)?

Niet doorcrossen
Persoonlijk mis ik dus veel, deze maand. Ik kán niet de zaterdag voor kerst een vriendenborrel doen en dan daarna ook nog doorcrossen naar een verjaardag. En ik kan niet op één kerstdag twee families bezoeken in twee verschillende steden. Ik kán het wel, maar ik kíes er voor om het niet te doen.

Dit zijn de dingen waar je rekening mee houdt:
– Wat kán je
– Wat wíl je (waar word je blij van, wat past bij jou?)
– Het mag je geen stress geven of je leegzuigen
– Er moet energie overblijven
– Egoïsme is oké!

Oké, en als je dan bedenkt dat je iets beter niet kunt doen, hoe leg je het dan uit?

Dit doe ik:
– Gebruik geen smoesjes.
– Zeg bijvoorbeeld: ‘Ik moet een keuze maken omdat het me anders teveel wordt, dus ik heb helaas besloten om jouw …….. (vul in: borrel, feestje, brunch, ontbijt) over te slaan dit jaar.’
– Wees kort en duidelijk. Je hoeft jezelf niet te verontschuldigen of tot in detail uit te leggen. Less is more.
– Je kunt bijvoorbeeld een nieuwe afspraak maken voor januari samen… wanneer alles weer wat rustiger is.

Good luck!

LEES MEER: Helemaal ontspannen? Goede vibes krijg je met deze songs!

Verder praten over Tamarah’s adviezen? Dat kan op onze Facebookpagina!