Lieve Astrid: ‘Ik heb altijd vakantiestress!’

astrid de jongAstrid de Jong is radiomaker, dj, moeder en stresskip, ze is op Twitter, Instagram en Facebook te vinden onder de naam astridislief. Ze geeft wijze raad in onze rubriek: Lieve Astrid. Dit keer: Ik heb vakantiestress (vast herkenbaar voor veel ouders in de kerstvakantie)!

Ha die Astrid,
Ik kan echt ontzettend naar vakantieperiodes toeleven. Dan ga ik echt aftellen enzo, maar áls het dan eenmaal vakantie is, kom ik totaal niet tot rust. Hoewel verder alles oké is: relaxte kinderen in de kerstvakantie: gezellig binnen – en buiten, warme thee, kaarsjes… Het lukt me gewoon niet. Waarom zou dat zijn?
X Ikkomniettotrust

Lieve Ikkomniettotrust,
Dat klinkt alsof je drie dagen toeleeft naar dat ene gebakje. in je hoofd heb je dat gebakje al twintig keer geproefd, en opgegeten, en in je hoofd is het het lekkerste gebakje van de wereld geworden, gemaakt van zuivere chocolade en de meest sappige frambozen. Ja, dan gaat ieder gebakje tegenvallen natuurlijk. En bovendien heb je het in twee minuten op.

Zie de voorpret ook als een deel van je vakantie

Je kunt twee dingen doen: zie de voorpret als een deel van je vakantie! Het feit dat je zo geniet van het feit dat de vakantie nadert, is namelijk ook genieten! En probeer vooral daarnaast een overgangsperiode te creëren. Dus niet (zoals ik altijd weer verkeerd doe) werken tot een uur voor je moet vertrekken, maar een buffer van een paar dagen inbouwen. En al ruim van tevoren beginnen met inpakken en vooral afspraken maken met je huisgenoten over wie wat doet, zodat je niet half overspannen vertrekt en het dus niet lukt om alle elastiekjes in één keer te laten vieren.

Afbouwen
Veel mensen zijn gewend om voor de vakantie alles af te willen hebben, waardoor je nog een marathon moet lopen of een berg moet beklimmen op de dag voor je vakantie. Logisch dat je dan de eerste dagen totaal van je hoeven ligt. Probeer ruim van te voren duidelijk te hebben dat je afbouwt naar je vakantie, in plaats van opbouwen!

Heb je ook een vraag voor Lieve Astrid? Stuur hem via stressedoutnl@gmail.com of stel hem (via direct message) op onze Facebookpagina. Je vraag wordt anoniem behandeld. Op onze Facebookpagina kun je ook verder praten over dit onderwerp.

LEES MEER: Er met een man met burn out tussenuit? Pittig! Lees ‘Maria’s man had ’n burn out’…