Deze vakantie nou eens zonder stress? 5 x simpele tips!

Op vakantie zonder stress? Dat kan. In dit artikel 5 simpele, toepasbare tips voor minder stress tijdens die heerlijke zomer.

1. Verwacht niet dat vakantie al je problemen oplost

We willen dat de vakantie al onze problemen oplost en we volledig ‘zen’ terugkomen. Daarmee leggen we er veel te veel druk op. Daarom: probeer niet té ‘gewicht’ op je vakantie te leggen, want in het ergste geval maak je iets mee als dit.

2. Begin op tijd en werk met lijstjes

Boeken die ik wil lezen pak ik bijtijds in in een ‘boekentas’ en ik werk elk jaar met hetzelfde Excell lijstje om mijn spullen in te pakken. Dat ontlast me van last minute ‘ik ga dingen vergeten’-stress, en maakt dat ik alleen maar hoef af te vinken.

3. Plan niet je hele vakantie vol

Groot risico voor je slecht voelen (en helemaal als je een burn out hebt, of hebt gehad) is je vakantie vol plannen, al is het maar met ‘relaxte’ dingen, zoals een dagje spa. Het hele idee van vakantie is gebrek aan verplichtingen.

4. Je vakantie hoeft niet perfect

We willen alles in ons leven perfect, óók onze vakantie. Leg je erbij neer dat niks perfect is, ook je vakantie niet. Regent het? So be it! Probeer een alternatief, zoals spelletjes binnen doen of rustig lezen of muziek luisteren. Restaurant of camping valt toch wat tegen? Leg je erbij neer en zie het als een avontuur! Ik heb verschillende keren meegemaakt dat ik dan uiteindelijk de grootste lol had.

5. Pak je niets-iets momentjes

Dit najaar komt mijn boek ‘NIETS’ uit, over een inzicht uit de Japanse ma filosofie, dat mijn leven veranderde. Ik vertel daarin over mijn zoektocht naar meer rust in mijn leven (o.a. over de veeleisendheid van mijn eerdere internationale modellencarrière, de burn out tijdens mijn journalistieke loopbaan en hoe ik gekomen ben waar ik nu ben).

Kort samengevat gaat het over hoe je momenten waar je normaal overheen leeft, extra bewust te ervaren. De zon die je gezicht raakt, de lach van je zoontje, de geur van dat fantastische glas wijn… Neem ze bewust waar, hóe, dat lees je binnenkort in mijn boek. Maar voor nu al wat tips: verwonder je, benoem de dingen in je hoofd, leg die verdammte telefoon weg, accepteer wat ís en dat je nergens ‘mee bezig hoeft te zijn’ en realiseer je: dit moment is er alleen vandaag, and all we have is now. (Foto: Veronika Nedelcu/Unsplash)

LEES OOK: OJEE, IK HEB ELK JAAR WEER LAST VAN VAKANTIESTRESS…

 

Dit najaar komt het boek ‘NIETS’ uit. Geschreven door STRESSED OUT founder Maaike Helmer en verkrijgbaar via stressedout.nl, bol.com en alle bekende boekwinkels. ‘NIETS’ gaat over die momenten waar we nooit bij stilstaan, maar die de sleutel kunnen zijn tot innerlijke rust. Gebaseerd op inzichten uit een eeuwenoude Japanse filosofie en eigen ervaringen neemt Maaike je mee in hoe zij deze manier van denken, doen en laten in haar leven toepast.

Bericht ontvangen als ‘NIETS’ verkrijgbaar is? Laat via het contactformulier je gegevens achter o.v.v. ‘NIETS’. (p.s. natuurlijk bewaren we je gegevens alleen om je op de hoogte te houden van de verschijningsdatum van ‘NIETS’)

Wil jij meer innerlijke rust? Het boek 'NIETS' is nu te koop!

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis.
‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles.


'Een mooi en eerlijk boek met een groot inzicht' – Roos Schlikker, schrijver

'Een aanrader voor iedereen die met stress te maken heeft' - Eline van der Boog/elineschrijfthier.nl, HEBBAN-recensent

'Mooi, aangrijpend, kwetsbaar, intiem en moedig' - Saskia Smith, journalist