Doe mij maar ‘pyjama feestdagen’

Eerder in een artikel pleitte ik er al voorzichtig voor, en daarom ook dit artikel: ik ben erg voor pyjama feestdagen. Lekker relaxed. Noot: onderstaande artikel is niet heel serieus bedoeld… 

Ikzelf ben niet echt een kerstfeestmens. Gelukkig heb ik (aan beide kanten!) een familie die ook heel relaxed is daarin. Wij zien elkaar aan het einde van de middag om ontspannen wat te eten. Het is niet opzitten in je beste kloffie en pootjes geven, maar gewoon chill, iedereen maakt iets lekkers en als je wilt doe je gewoon je joggingbroek aan. Ik ben erg vóór relaxed tijdens de feestdagen, want niet zelden raken mensen er juist helemaal gestrest van, merk ik. Daarom maakte ik ook een podcast over hoe je wél relaxte feestdagen krijgt, luistertip! Mensen staan tijdens de feestdagen vaak op scherp: is de ham uit de oven wel perfect, zijn de boontjes helemaal goed? Hoe laat komt tante dinges? Is er genoeg wijn? En hapjes?

Heb ik helemaal niks mee. Daarom een pleidooi voor pyjama feestdagen: gewoon de hele dag in je pyjama. Waarom niet? Misschien heb ik wel net een trend gezet met dit idee. 7 redenen waarom we het zouden kunnen invoeren.

1. Geen kerst stress meer

Nee, totaal geen kerst stress meer. En waarom zou je ook? Er is namelijk, behalve wat eten, weinig te organiseren. Je gaat nergens heen, je hoeft niet je huis kerstklaar te maken, hoogstens pyjamaklaar. Hoeft allemaal weinig te kosten verder. Daar heb je alleen een bank voor nodig. En je pyjama.

2. Nooit meer je afvragen wat je moet aantrekken

Och, heerlijk toch? Niet voor je kast staan en je glitterjurk aantrekken, nagels lakken, wallen wegwerken. Of een foute kersttrui, omdat dat nu helemaal hip is. Gewoon je flanellen pyjama en sloffen. Dat is je kerstbest. Maakt ook niet uit als je iets morst, is toch maar je pyjama.

3. Gewoon de hele dag een beetje hangen

Doen de meeste mensen toch al. Beetje films kijken. Kletsen. Waarom zou dat niet in pyjama kunnen? Zit nog lekkerder ook.

4. Te veel gegeten? Boeien

Ken je dat, dat je eigenlijk de knoop van je broek los wilt doen omdat je te veel gegeten hebt? Niet? O, ik wel. In dat geval is zo’n pyjamabroek met elastiek natuurlijk ook ideaal.

4. Lekker warm onder een dekentje

Och man, dit klinkt toch gewoon fantastisch? Boekje erbij, misschien een filmpje kijken.

5. Het maakt niet uit als je in slaap valt

Ik stort altijd een beetje in tijdens de feestdagen, omdat ik in de aanloop ernaartoe vaak een tijdje vooruit werk, zodat ik tíjdens de feestdagen even niets hoef te doen. En omdat de drukte van het afgelopen jaar eruit komt, die dit jaar, in verband met mijn boeklancering wel héél druk (op een geweldige manier!) was. Als je toch al in pyjama zit, valt het iets minder op als je af en toe even wegsukkelt. Het maakt niet uit als je in slaap valt. Je rust meteen helemaal uit. Ideaal.

6. Super hygge

Super hygge is het natuurlijk, kerst vieren in je pyjama. Doe je nog wat kaarsjes en een lullig kerstmuziekje aan, perfect.

7. Unpluggen en opladen

In pyjama kerst vieren is vooral: unpluggen en opladen. Niets zegt zo erg ‘unplugged’ als een flanellen pyjama, toch? Telefoon aan de lader ergens boven in een slaapkamer, en ondertussen laad jij lekker op, zónder stress, beneden op de bank met de mensen van wie je houdt. Zonder gedoe. (Foto: Mariano Nocetti/Unsplash)

LEES OOK: 12 x REDENEN OM KERSTSTRESS TE HEBBEN. EN EEN HANDIGE OPLOSSING DAARVOOR.

Viktor en het vuur is het allereerste kinderboek dat stress, burn out en balans uitlegt in kindertaal. Een sprookje door Sarah Van Wolputte, met een voorwoord van psychiater Prof. Dr. Dirk De Wachter.

In deze tijden waarin we massaal omvallen met een burn out, mogen we de kinderen niet vergeten.

Waarom is mama toch zo vaak moe, boos of verdrietig? Juultje en haar broers Billie en Charlie begrijpen er niks van. En dan, opeens, is er Viktor, een gek sprookjesachtig mannetje, dat vertelt over zijn huisje zonder dak, een wilde rivier en vuurtjes bouwen.

'Vergeet de kinderen niet. Dit boek nodigt uit om op een creatieve en kindvriendelijke manier in dialoog te gaan.' - Dirk De Wachter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *